G A P D A N I Ş M A N L I K

Yükleniyor

SÜRÜMDEN DEĞİL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK’TEN KAZANMAK

SÜRÜMDEN DEĞİL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK’TEN KAZANMAK

Sürdürülebilirlik genel itibariyle, mevcut kaynaklardan gelecek nesillerin de aynı şekilde yararlanabilmesi şeklinde tanımlanabilir. Ancak artan nüfusa bağlı sanayileşme ve de kontrolsüz kaynak kullanımı gelecek nesillerin hayat standartlarını olumsuz etkilemeye devam etmektedir.

Bununla birlikte; “Doğa bize dedelerimizden bir miras değil, torunlarımıza bırakacağımız bir emanettir” sözünü de bir kez daha hatırlatarak tüm doğal kaynaklarımız için de tasarruf alışkanlıklarımızı iyileştirmeliyiz. Toplumsal sorumluluk bilincin yükseltilmesi ve hepimizin görevi olmakla beraber şirketlerin de sürdürülebilirliği içselleştirmesi ve de ısrarla uygulaması oldukça önemlidir.

Kurumların uyumlanabilmesini sürdürülebilirliğin üç boyutuna göre ele alırsak kısaca tanımlanmaları şu şekilde olacaktır.

  • Çevresel sürdürülebilirlik belki de tüm sürecin en kilit noktası olarak öne çıkıyor. Kurumların her türlü israftan kaçınıp mümkün olduğunca geri dönüşüm yaparak hem verimliliklerini hem de kârlılıklarını arttırmaları mümkün olacaktır. Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelip, atıklarını bertaraf edip, geri dönüşümü teşvik ederek doğaya en az şekilde zarar vererek üretmelidir.
  • Sosyal sürdürülebilirlik ise işletmelerin tedarikçisinden müşterisine tüm sürecin sorunsuz yürütülmesinin temin edilmesi olarak özetlenebilir. Çalışanlarına sunacağı etik ve güvenli çalışma ortamı, ücret ve diğer sosyal haklardaki adaletli tutumu kurumun sosyal çevresindeki sorumluluğu olarak adlandırılabilir.    
  • Ekonomik sürdürülebilirlik kavramı da kurum için asıl amaç olarak adlandırılabilir. Elbette ki işletmelerin kuruluş amaçları faaliyetlerinden kâr elde etmektir. Önemli olan ise bu hedefe yürürken sürdürülebilirliği tüm boyutlarıyla kurumun her kademesinde benimsenmesine ve de uygulanmasına ön ayak olmasıdır.

     Sürdürülebilirliğin her 3 boyutunda da kurumun sorumlulukları oldukça önemli olduğu için kurumun gerekli dönüşümleri sağlayıp süreci kararlılıkla takip etmesi gerekmektedir. Bu dönüşüm yönetimin ısrarı, süreç sahiplerinin özverisi ve de planlı bir takip ile tamamlanabilecektir.

- Mustafa Kılcı

GAP Danışmanlık

Makaleler


“VEFA; İSTANBUL’DA BİR SEMT ADIYMIŞ MEĞER…”


Diye başlar ‘bir mektubu çok görenler’den söz ederken Bircan OĞANKUL’un içli şiiri… Tecrübeyle sabit şöyle bir tespitim var; vefalı olmak iş yaşamınd


BİR DAHA YAPMA, KİMSEYE DE ANLATMA!


Kocaman bir şirket, kurumsal, yıllardır profesyonellerce yönetiliyor, borsaya bile kayıtlı! Koridorda yürürken amir memura fırça atıyor. Tedirginlikl


Çalışan Bağlılığı : 7 Yöntem


İngilizce’de “engagement”; nişanlılık, verilmiş söz, vaat, taahhüt, bağlantı kurma anlamlarına gelir. Yönetim biliminde ise çalışan bağlılığını ifade