G A P D A N I Ş M A N L I K

Yükleniyor

PARANIN NE ÖNEMİ VAR, MÜHİM OLAN İNSANLIK®

PARANIN NE ÖNEMİ VAR, MÜHİM OLAN İNSANLIK®

“Nitelikli çalışan”, “vasıflı personel”, “yetkin aday” gibi sıklıkla birbirinin yerine kullanılan bu ifadeleri son yıllarda ne çok duyuyoruz öyle değil mi? Hiç üzülmeyin, dünyanın neresine giderseniz gidin şirketlerde durum farksız. Çünkü başa oynayan şirketler, yetkinlik savaşlarını kazanmak için ellerinden geleni yapıyor. Ellerinden neler geldiğiyle ilgili biraz fikir almaya buyurun: Şirketler artık hiyerarşiyi departmanlar arası iletişimle bütünlüyor. “Bütünlüyor” sözcüğüne dikkatinizi çekerim; zira sözcük biri olmadan diğerinin varlığının ve işlevinin eksik kalacağının en önemli göstergesi. Bu da eski ve yeni yönetim anlayışları arasında şöyle farklılıklara yol açıyor:

Nitelikli adayları şirkete çekmek ve mevcut yetkin çalışanların da sürekliliğini sağlamak adına başa oynayan şirketlerin en fazla önemsediği nokta insana verilen değer. Bu değerin içerisinde başarının tanınması ve takdir edilmesi, dolayısıyla kurumsal bağlılık ve uyumlanmanın artırılması var. Kurumun değerleri ve vizyonuyla uyumlu adaylar/çalışanlar daha verimli ve bilinçli çalışarak yaratılan katma değerin de artırılmasını sağlıyor.

Eğer şirketinizde siz de çalışanlarınızın tanındığı ve takdir edildiği bir yeniden yapılanma süreci başlatmayı düşünürseniz işte 8 adımda pratik öneriler:

 

1. Öncelikle çalışan bağlılığının yüksek olduğu şirketleri inceleyin

2. Çalışan bağlılığının şirketin finansal performansına etkilerini hesaplayın. Bunu yaparken yine birinci maddede incelediğiniz şirketleri örnek alabilirsiniz.

3. İşyerinde tanınmanın ve takdir edilmenin çalışanlar üzerinde ne kadar olumlu etkileri olduğunu gösterin.

4. Çalışanlarınızın başarılarını tanımak ve takdir etmekle ilgili olarak kendi stratejinizi belirleyerek kendi yol haritanızı çıkarın. Her kurumun dinamikleri farklıdır. Çalışanlarınızı konuyla ilgili olarak nasıl bilgilendireceğinize ve onların bu hedefi sahiplenmelerini nasıl sağlayacağınıza karar verin.

5. Stratejinizin gerektirdiği faaliyetlerin ve çalışanlarınızın gösterdiği performansın sanal ortamda mobil uygulamalarla izlenebilir olmasına özen gösterin.

6. Programı ilgi çekici, akılda kalıcı ve çalışanları birbirine bağlayıcı bir lansmanla tanıtın.

7. Tanınmanın ve takdir edilmenin “Çalışan Yaşam Döngüsü”ne etkilerini değerlendirin. 8. Programın yarattığı değeri ve etkilerini sürekli olarak ölçün. Programla ilgili tüm değişiklikleri ve güncellemeleri çalışanlarınızla paylaşın.

 

Çalışanların kurumdaki varlıklarıyla başarılarının tanınması ve takdir edilmesi üç farklı ortamda/durumda gerçekleşebilir: 1-) Herkese açık tarzla kurumun Internet sitesinden duyurulabilir. 2-) Tanıma ve takdir birim çalışanlarının önünde gerçekleşebilir ya da 3-) Birebir ortamda çalışanın başarısı yöneticisi tarafından tanınarak takdir edilebilir.

Kaynaklar:

1. Capitalizing on Effective Communication: How Courage, Innovation and Discipline Drive Business Results in Challenges Times. Towers Watson; 2010.

2. Garr, Stacia. High-impact Performance Management: Five Best Practices to Make Recognition and Rewards Meaningful. Bersin by Deloitte; 2012.

®Özdemir ERDOĞAN’a saygıyla…

GAP Danışmanlık

Makaleler


“VEFA; İSTANBUL’DA BİR SEMT ADIYMIŞ MEĞER…”


Diye başlar ‘bir mektubu çok görenler’den söz ederken Bircan OĞANKUL’un içli şiiri… Tecrübeyle sabit şöyle bir tespitim var; vefalı olmak iş yaşamınd


BİR DAHA YAPMA, KİMSEYE DE ANLATMA!


Kocaman bir şirket, kurumsal, yıllardır profesyonellerce yönetiliyor, borsaya bile kayıtlı! Koridorda yürürken amir memura fırça atıyor. Tedirginlikl


Çalışan Bağlılığı : 7 Yöntem


İngilizce’de “engagement”; nişanlılık, verilmiş söz, vaat, taahhüt, bağlantı kurma anlamlarına gelir. Yönetim biliminde ise çalışan bağlılığını ifade